LOVAS RENDEZVÉNYEKRE INDULÓKNAK

A lovas rendezvényeken való részvételhez minden lónak rendelkeznie kell lóútlevéllel, amelyben igazolják, hogy a ló megfelel a szükséges állategészségügyi feltételeknek, melyek általában a következőek:

  • 1 évnél nem régebbi, fertőző kevésvérűségre irányuló negatív vérvételi eredmény (a közelmúltban előforduló megbetegedések miatt bizonyos területeken ettől eltérő rendelkezések is lehetnek)
  • 3 évnél nem régebbi, takonykórra irányuló negatív vérvételi eredmény
  • 6 hónapnál nem régebbi, de legalább 14 napja beadott lóinfluenza elleni oltás (a FEI hivatalos szabályzata szerint alapimmunizálás: 1. oltás, majd 21-92 napon belül 2. oltás, utána mindig 6 hónapon belül emlékeztető oltás (+/-21nap) )

Ezek az általában előírt feltételek, de mindig érdemes az adott rendezvény, verseny szervezőjénél érdeklődni, hogy mik a pontos követelmények, mert lehetséges, hogy lovunkkal egyéb követelményeknek is eleget kell tennünk.

Általános szabály, hogy versenyeken csak egészséges, nem sánta lóval lehet indulni. Ennek betartását a rendezvény szervezője általában állatorvosi kontrollal ellenőrzi. Saját érdekünk is, hogy beteg lovunkkal ne versenyezzünk, hiszen egyrészt maximális teljesítmény csak egészséges állattól várható el, másrészt pedig a fokozott terheléssel sokat ronthatunk lovunk állapotán.

A lóinfluenza egy nagyon fertőző, gyorsan terjedő, vírusos betegség, amely kizárólag lovakat betegít meg, emberekre nézve teljesen veszélytelen. Légúti váladékok belégzésével, lenyelésével terjed. Az állat általános egészségügyi állapota is befolyásolja, hogy jelentkeznek-e tünetek: a fogékonyabb egyedek mutatnak tüneteket, az ellenállóbbak viszont tünetmentes hordozók lehetnek. Azonban a látszólag egészséges, tünetmentes hordozók is ürítik a vírust légúti váladékaikkal, és megfertőzhetnek más lovakat, ezért is fontos minden ló rendszeres védőoltása!

A betegség tünetei általában 1-3 nappal a fertőződést követően jelentkeznek : láz, elesettség, étvágytalanság, orrfolyás, áll alatti nyirokcsomók duzzanata, száraz köhögés. A legfontosabb a beteg állatok pihentetése (1-3hétig), és ilyenkor a tünetek általában pár nap alatt elmúlnak, esetleg lázcsillapításra lehet szükség. Azonban ha beteg lovunkat nem pihentetjük, a meggyengült légutakat könnyen megfertőzhetik különféle baktériumok, amelyek súlyos megbetegedést, akár tüdőgyulladást is okozhatnak. Ekkor már váladékos köhögés, gennyes orrfolyás is jelentkezik, és sokkal drágább, hosszadalmasabb, antibiotikumos kezelés is szükségessé válik.

A megelőzés érdekében lovainkat rendszeresen vakcináztassuk. Ha új lovat vásárolunk, érdemes 2 hétre elkülöníteni, mielőtt a többi lovunk közé engednénk