SZÍVFÉRGESSÉG

Maquetación 1 (Page 1)

Mi is az az egyre többet emlegetett szívférgesség?

Néhány éve hazánkban is megjelent a szívférgesség. Korábban csak melegebb éghajlatú országokban fordult elő, de a klímaváltozással párhuzamosan egyre gyakoribbá vált nálunk is. Ennek oka, hogy Magyarországon is megjelentek azok a melegkedvelő szúnyogfajok, amelyek nélkülözhetetlenek a szívférgek szaporodásához, terjedéséhez.

A betegséget egy fonálféreg faj, a Dirofilaria immitis okozza. A féreg kifejlett alakjai elsősorban a jobb szívfélben és a szívhez vezető nagy erekben élősködnek, és itt akár 30 cm-esre is megnőhetnek. A nőstény férgek a véráramba rakják le 1.stádiumú lárváikat (mikrofilária). Ha egy szúnyog vért szív egy fertőzött kutyából, akkor felveszi az 1. stádiumú lárvákat, és ezek a szúnyogban tovább fejlődnek 3. stádiumú lárvákká. Ha a szúnyog ezután megcsíp egy újabb kutyát, akkor beoltja a 3.stádiumú lárvákat,és így megfertőzi az állatot. A kutya bőrében, izmaiban a lárvák tovább fejlődnek, majd a szívben ill. a nagy erekben válnak kifejlett féreggé, 7-8 hónappal a fertőzés után. Így már érthető, hogy a fertőzés kutyáról kutyára közvetlenül nem terjed, kedvencünk kizárólag egy fertőzött szúnyog csípésétől betegedhet meg! A szívféreghez hasonló a bőrférgesség, amely esetében a bőrben csomók formájában találhatóak a kifejlett alakok.

A fertőzött állatok kezdetben csak jellegtelen tüneteket mutatnak: fáradékonyak, lesoványodnak, köhécselnek. A tünetek később súlyosbodhatnak: erőteljes köhögés, légzési nehézség, hirtelen elhullás is bekövetkezhet. Legtöbbször csak boncolás során lehet diagnosztizálni.

A fertőzést vérvétellel lehet igazolni. A vérmintát mikroszkóp alatt megvizsgálva láthatók a mikrofiláriák, de már gyorstesztek is rendelkezésre állnak. Mivel a betegség nagyon nehezen kezelhető, és a kezelés ritkán jár eredménnyel, legfontosabb a megelőzés! Erre több lehetőség is van:

  • rácsepegtetős oldatok (spot-on): vannak olyan cseppek, amik nemcsak a bolhák és kullancsok, hanem a fertőzést terjesztő szúnyogok ellen is védenek
  • féreghajtó tabletta: léteznek olyan féreghajtó tabletták is, amelyek a szívférgek lárváit elpusztítják

Ezek a termékek elérhetők rendelőnkben is. Ha bármilyen kérdésük lenne a szívférgességgel kapcsolatban, bizalommal forduljanak hozzánk!

Dr. Sipos Katalin, Dr. Kuczmog Zita, Dr. Nedoba Judit NYÍRTELEK, PETŐFI U.25/A.