SZÍVFÉRGESSÉG-AKTUALITÁS

szivfereg.sajatSZÍVFÉRGESSÉG – az alattomos fertőzés

Szomorú esemény kapcsán érzem kötelességemnek, hogy ebben a formában is tájékoztassam Nyírpazony lakosságát, hogy ebben az évben több szívférgességgel feltőzött kutyát diagnosztizáltunk településünkön. A megfelelő védekezés és a szűrővizsgálatok a kutyatulajdonosok egyéni felelőssége.

2013-ban Szegeden írták le először Magyarországon ezt a betegséget. Korábban csak Európa déli részén volt jelen, de a folyamatos felmelegedéssel együtt terjed északi irányba a kontinensen.

Mi tavaly találkoztunk először pozitív teszttelésű állattal.

KIZÁRÓLAG A SZÚNYOGOK TERJESZTIK. A szúnyogok vérszívás alkalmával terjesztik egyik kutyáról a másikra. A szúnyogok a féreg lárva alakját juttatják az állat vérkeringésébe, ahol 7-8 hónap alatt éri el 15-30cm-es nagyságot. Főleg a tüdő ereiben és a szív üregeiben élnek. Évekig teljesen tünetmentes lehet a fertőződés. Tüneteket csak akkor okoz, ha már túl sokan vannak és eldugítják az ereket, a szívet, ilyenkor hirtelen fulladás, köhögés, szívelégtelenség órákon belül végez az állattal.

Diagnosztizálása után igen hosszadalmas és drága a gyógykezelése, ezért megelőzésére kell fektetni a hangsúlyt. Az egyes lárvastádiumokat elpusztító gyógyszereket helyesen csak egy gyorsteszt elvégzése után javasoljuk adni hiszen ha éppen lárvainvázió van a kutya szervezetében, az azokat elpusztító gyógyszer hatásába a kutya elpusztulhat. Ilyenkor enyhébb hatású készítménnyel először gyérítjük a számukat és csak utána adjuk az erősebb készítményeket.

Ha a gyorsteszt pozitív, az még nem jelenti azt, hogy feltétlen szívférges a kutyánk, hiszen a szívféreg közvetlen rokona a bőrféreg, amitől csak DNS vizsgálattal lehet elkülöníteni. A bőrférgek csomókat képeznek az állat bőre alatt, bekerülhetnek a szembe, nem gyógyuló sebek hátterében is állhatnak.

Ha egy kutya fertőződött, utána folyamatosan kell kapnia a szívférgekre ható gyógyszereket ahhoz, hogy ne fertőzze tovább a környezetét. FELELŐSSÉGGEL TARTOZUNK KÖRNYEZETÜNKÉRT. Hiszen a szúnyog belénk, emberekbe is beleolthatja a lárvákat és tünetmentes fertőződést okozhat bennünk, emberekben is. Ilyenkor apró, eltokozódott hólyagok formájában lesznek a tüdőben, amivel egyikünk sem szeretne együtt élni.

8 hónapos kor alatt nem szükséges a szűrővizsgálat, kaphatja kedvencünk rögtön a szívféregre is ható féreghajtó tablettát. Ezen tabletták ára sajnos többszöröse a normál féreghatóénak. Szúnyogos időszakban feltétlen adnunk kell, ha meg akarjuk előzni a bajt.

További kérdéseikre szívesen válaszolunk az állatorvosi rendelőnkben rendelési időben.

Tisztelettel: dr. Sipos Katalin, állatorvos.