BŐRBETEGSÉGEK

Külföldi felmérések alapján derült ki, hogy a gazdik leggyakrabban kötelező oltások miatt keresik fel állatorvosaikat. A második leggyakoribb okok meglepő módon kedvenceink bőrbetegségei. Lássuk röviden mik is lehetnek ezek!
A bőrbetegségeket gyakorlati szempontok alapján két csoportra osztjuk: a
külső élősködők miatt kialakuló bőrelváltozásokra és a nem külső élősködők miatt kialakulókra

Bolhásság
Igen gyakori kedvenceink bolhássága, mely főleg kiskutyákban fordul elő, akik általában az alomban fertőzőnek alomtársaikkal együtt. Ezért fontos, hogy az új jövevényt minél előbb ellenőriztessük állatorvosunkkal. Feltűnő lehet a kiskutya nagyon gyakori vakarózása, ( kevés vakarózás normális lehet, a kicsik unatkozásból is csinálhatják) láthatunk élősködőket illetve azok bélsarát a kutyuson illetve a annak tartózkodási helyén. Szintén veszélyeztetettek a kinti cicák, akik nincsenek folyamatosan kezelve bolhaellenes készítményekkel.
A bolhák amellett, hogy zavarják kedvenceinket, bolha-allergiát okozhatnak és vért is szívnak belőlük, ami főképp kölyök állatban vérszegénységhez is vezethet, ezen felül férgeket is terjesztenek. Bolhairtáskor figyelemmel kell lennünk arra is, hogy nem elégséges az állatot bolhátlanítani, hanem annak fekhelyét és tartózkodási helyét is kezelnünk kell!


Rühösség

Állatunk rühösségére a csillapíthatatlan viszketés és vakarózás hívja fel elsődlegesen a figyelmet! Ezek a kutyák és cicák véresre kaparják magukat, melynek következményeképp testszerte sebek és akár vaskos pörkréteg keletkezhet. Állatkánk semmi mással nem fog foglalkozni, csak a vakarózással, ezen felül a bőrgyulladás miatt be is lázasodhat, bágyadtabb és étvágytalanabb lehet. Különösen gyakori ez a betegség tengerimalacokban,, akik a forgácsból szoktak fertőződni. Egyazon háztartásban élő állatok megfertőzhetik egymást, sőt kijáró cicák a többi kinti macskától is megbetegedhetnek. Ezek a külső élősködők (Sarcoptes ) az embert is megfertőzhetik, szintén viszketést és bőrgyulladást okozva.
Külön szót érdemel a
fülrühösség (Otodectes ), mely kifejezetten állataink fülét érinti. Az állat gyakran véresre vakarja a fülét, melyben nagy mennyiségű darabos, barna váladék szaporodik fel, melyben a fülrüh kitűnően tud táplálkozni és szaporodni.


Demodicosis

A demodicosis kórokozói (Demodex canis, Demodex felis) kedvenceink szőrtüszőiben élő atkák. Ezekkel az állatok már az alomban fertőződnek, és normál esetben nem is okoznak gondot. Azonban ha állatunkat valamilyen, az immunrendszert gyengítő tényező éri ( elég lehet a kölyök hazavitele az új helyre) , akkor tünetekben is megnyilvánuló bőrbetegség alakulhat ki. Több típusát különböztetjük meg: a lokalizált demodicosisban a pofán, mancsokon, nyakon alakul ki szőrhiányos terület. A generalizált formában az állat egész testén elveszítheti szőrét, később a bőr színe elsötétülhet, pörkösödhet. Pododemodicosis esetén a mancsok érintettek elsődlegesen.
Fontos tudnunk, hogy a demodicosis okozta elváltozás nem viszket önmagában, csak ha a terület bakteriálisan felülfertőződik. Ez azonban az esetek nagy százalékában megtörténik! Ha állatunk demodicosisban szenved, nem elégséges az atkák számát csökkenteni, hanem immunrendszerét is támogatnunk kell a gyógyuláshoz!


Nem külső élősködők által okozott gyakori bőrbetegségek

Eleségallergia
Az eleségben, legyen az száraz-konzervtáp vagy házikoszt, lehetnek olyan fehérjék, melyek kedvencünket allergizálják. Emberrel ellentétben ez nem köhögésben, tüsszögésben, könnyezésben jelenik meg, hanem leggyakrabban bőrtünetekben. Ez általában a vakarózás, mely az egész testre kiterjedhet és általában közepes fokú. Jellemző lehet még a mancsok rágása, nyalogatása, vagy más okra vissza nem vezethető fülgyulladás. Kedvenceink leggyakrabban a csirkehús, marhahús és halhús fehérjéire érzékenyek. Ha bebizonyosodik, hogy állatkánk az eleség valamely összetevőjére érzékeny, akkor azt a továbbiakban ki kell zárnunk kedvencünk táplálékából. Jó megoldást jelenthet a speciálisan erre a célra kifejlesztett hypoallergén gyári tápok etetése.
Vannak bizonyos fajták, melyeknél sokkal gyakrabban előfordul eleségallergia, ilyen például a West- Highland -White terrier, a bichon fajták, mopsz.
Kutyusuk vakarózhat akkor is, ha
bűzmirigye telt, nem ürül megfelelően. Ennek az az oka, hogy a bűzmirigy váladékának bizonyos fehérjéi allergizálhatják állatunkat, mely vakarózáshoz, enyhe fülgyulladáshoz, fülrázáshoz vezethet. Jellegzetes tünet lehet az is, ha kutyusunk a fenekét húzza a földön, „szánkázik”. Érdemes ezért állatorvosunkkal rendszeresen ellenőriztetni állatunk bűzmirigyét.

Hormonális eredetű bőrbetegségek

Jellegzetes, kezdeti stádiumban nem viszkető elváltozások létre jöhetnek bizonyos hormonális betegségek következményeiként is. Ilyen a pajzsmirigy alulműködés (hypothireosis) miatt kialakuló szőrhullás, mely gyakran kezdődik a farok szőrének kihullásával, mely szimmetrikusan, a törzs két oldalán terjed egyre előre a fej felé. Elhanyagolt esetekben akár az egész test lekopaszodása is megtörténhet. Érdekes módon a pajzsmirigy túlműködése(hyperthireosis) is járhat bőrtünetekkel, de itt általában korpázással, ápolatlan szőrzet kialakulásával találkozunk. Ápolatlan, csapzott, korpázó szőrzet jelentkezhet cukorbetegségben is.
A
mellékvese túlműködése (Cushing -kór) esetén a has szőrzetének kihullása illetve a has, belső comb bőrének sötét elszíneződése lehet szembeötlő. A szőrzet a teljes testfelszínen megritkul, a bőr szakadékonyabb lesz, gyakrabban fordulhat elő felületes bőrgyulladás.
Nemi hormonok túlzott jelenléte is okozhat bőrtüneteket, melyek szintén szőrhullásban nyilvánulnak meg. Ez fennállhat nőstény és hím állatokban egyaránt. A megoldást az ivartalanítás hozza.
Gyakran a felsorolt hormonális betegségek első tünete kedvencünk bőrén, szőrén mutatkozik meg, viszont a probléma megoldásához mélyebbre kell ásnunk, hogy a kiváltó okot megtaláljuk és kezeltetni tudjuk!

Gombák, baktériumok
Bizonyos mikroszkópikus gombafajok okozhatnak bőrbetegséget és fülgyulladást. Ilyenkor kedvencünkön eleinte kis méretű, szabályos kör alakú szőrhiányos, korpázó területet észlelhetünk, kezdetben még csak nem is viszket. Azonban ha nem kezeljük, akkor az elváltozás akár kedvencünk egész testén elhatalmasodhat, baktériumokkal felülfertőződhet. Fontos továbbá, hogy a
gombák embereket is megfertőzhetnek és fordítva is, tehát állatunk gombás betegsége származhat embertől is. Emberi bőrön apró, kipirult, szintén szabályos alakú bőrelváltozásokkal találkozhatunk.
A
bőr természetes flórájához baktériumok is hozzátartoznak. Ha ez a flóra valamilyen, a bőr ellenállását csökkentő tényező miatt felborul, akkor kialakul egy felületes, súlyosabb esetben mély bőrgyulladás. Ennek oka akár az is lehet, ha állatunk vakarózik, nyalja magát. Tehát a bakteriális bőrgyulladás gyakran csak következménye egy elsődleges bőrbetegségnek! Ilyenkor meg kell találni a kiváltó okot, hiszen csak ennek ismeretében gyógyíthatjuk meg kedvencünket!