GALANDFÉREG

Háromtagú galandféreg

A kutya veszélyes és nehezen kiirtható galandférge az Echinococcus granulosus (háromtagú galandféreg). Naponta jelentős számú petét termel,amely a kutya bélsarával távozik a külvilágba. Ott, megfelelő körülményeket találva embrionálódik, majd az ember emésztő rendszerébe kerülve hozza létre a fertőzést. Ebben az esetben is a legveszélyeztetettebb korosztály a gyerekeké, akik közül többen esetleg meg is kóstolják a földet, homokot, ahová a kutyák éveken át ürítették a székletüket.
Az
emberben, a gyomorsav és az emésztőnedvek hatására lárvává alakul, ami horogkoszorúval rendelkezik. Ez a szerv teszi lehetővé, hogy az élősködő könnyen megkapaszkodjon a bélfalon és azt átfúrva elvándoroljon a különböző szervekhez. Nincs olyan szerv, amit ne tudna megbetegíteni.Leggyakoribb a máj és a tüdő érintettsége, ahol változó sebességgel növekedve hatalmas méreteket érhet el. Óriási, 5-10 cm, de néha még nagyobb folyadékkal teli, vastag falú cisztát hoz létre, amelyben megsokszorozza önmagát. Sokáig tünetmentesek a betegek, az orvosok sokszor csak véletlenül diagnosztizálják a betegséget.
Elhelyezkedésüknek megfelelően okoznak tüneteket, például láz, rohamszerű köhögés, visszatérő köhögések, vérköpés és bármilyen légúti panasz formájában megjelenhetnek a tünetek.
A hatékony gyógyszer ebben az esetben is nehezen hozzáférhető nálunk, egyedi import során juthatunk hozzá, a ciszták csak műtéti úton távolíthatók el.

A férgesség elleni védekezéshez tartozik a ház körüli, rendszeres rágcsálóirtás és a kutya házának, vackának fertőtlenítése továbbá a bolhairtás is.
A háromtagú galandféreg a vágóállatok belsőségeinek elfogyasztásával is belekerülhet a kutyák emésztőrendszerébe, ezért például a házi sertésvágáskor a nyers húst, belsőséget ne adjuk a kutyáknak.

Az uborkamagképű galandféreg

A Dipylidiosis, vagyis az uborkamagképű galandféreg gazdaállatai a kutyák és a macskák, de a legfontosabb terjesztőik a köztigazdák: a végleges gazdákon élősködő kutya és macskabolhák, illetve azok lárvái.
A Dipylidium canium 20-45 cm (!) hosszúra is megnövő, uborkamaghoz hasonló ízekből álló galandféreg. A féregről levált ízek kivándorolnak a kutya végbélnyílásán, és a talajra vagy akár a padlóra (szőnyegre, fotelba, ágyra!!!) hullanak.
Ezek
számtalan petecsomót tartalmaznak, amelyeket a bolha lárvái fogyasztanak el, és bolha testében fejlődnek tovább. A bolha szétrágásával és lenyelésével fertőződik újra a végleges gazda, a kutya, amelyből körülbelül három hét múlva kezdenek újra ürülni a féregízek. A kutyában nem okoz ez az élősdi megbetegedést, egyedüli jele a kutya viselkedésén látszik: a féregízek kiürülése viszketést okoz a végbélnyílás körül, ezért a kutya ilyenkor „szánkázik”, az ülepén csúszva végez jellegzetes mozgást. Fel kell figyelni erre, mint a fertőzöttség jelére! A védekezéshez hozzátartozik a kutyatartók személyes higiéniájának néhány egyszerű, de hatékony szabálya: a minden étkezés előtti kézmosás, a mosatlan zöldség-gyümölcs evésének tilalma, és hogy a gyerek ne puszilgassa az állatot és azt se hagyja, hogy megnyalja őt.

Kezelés és megelőzés:
Ma már minden állattartó számára elérhetők a féregtelenítésnek olyan új lehetőségei is, amikor nem csak a
féregélősködők ellen, hanem a bolhák és más külső élősködők ellen is egy kezeléssel megoldást nyújthatunk. Nagy választékban kaphatók olyan készítmények, melyek olyan kombinált hatóanyagokat tartalmaznak, melyek a kutyák – macskák emésztőrendszerében leggyakrabban előforduló férgeket hatékonyan elpusztítják. A tabletták beadása sem okozhat már problémát, hiszen szinte valamennyi ízesített, tehát a kutyák- macskák akár jutalmazásként is szívesen elfogadják. Akinek ez mégis nehézséget okoz, kérje a paszta formában kiszerelt készítményeket, ezeket a táplálékba keverve a lehető legkényelmesebb módon kezelhetik kedvenceiket.