VEMHESSÉG

  • vemhes a kutyám? a vemhesség 21. napjától látható ultrahangos vizsgálattal. A kutya 61-63 napig vemhes. Vemhesség alatt nem kell megduplázni a fejadagját, elég szülés után, szoptatás alatt emelni az energia bevitelét. Ilyenkor akár kölyöktápot is lehet eteni vele, hogy fedezzük a szoptatással megnövekedett szükségleteit.
  • vetéltessem? NE! Azon gyógyszerek, melyek a közösülés utáni 3. napon adhatóak nagyon nagy mértékben károsítják az anyakutya szervezetét! Ezen szerek alkalmazását kerüljük, hacsak nem akarjuk egy hónap múlva gennyes méhgyulladással műttetni kedvencünket. Vannak kíméletes és nagyon alacsony hormonszintű készítmények, melyekkel felfüggeszthető a vemhesség.
  • ellés előtt-ellés után: kedvenceink ösztönösen tudják, mi kell tenniük. Ha lehet, ellés közben ne zavarjuk őket, kölykeiket ne pakolgassuk más helyre. Ha elakadt kölyköt látunk, tiszta kézzel megpróbálhatjuk kihúzni, ha nem megy, azonnal hívjunk állatorvost. Elárvult kölykök táplálására fajonként vannak speciális tápszerek. Az ellés utáni feltisztulás akár heteken át is eltarthat. Akkor van probléma, ha ez a váladékozás bûzös és étvágytalansággal, kedvtelenséggel párosul.