KULLANCS

90 millió éves kullancs borostyánkőben megkövült maradványára bukkantak tudósok. A kullancs a paraziták között a legidősebb múlttal rendelkezik, a latinul Carios Jerseyi néven nyilvántartott élőlény megkövült elődjét kb. 90-94 millió évesre becsülik. S ha valójában ennyi idős, akkor akár a dinoszauroszok vérét is szívhatta magába.
Bármilyen természeti katasztrófa is vetett véget a dinók pályafutásának a földön, ezeket a kis vámpírokat nem sikerült elpusztítania.
Az nem tudjuk, hogy a dínók szenvedtek-e valamely kullancs által terjesztett betegségtől, de azt igen, hogy utódaik napjainkban nagyon is valós veszélyt jelentenek minden élőlényre, akinek vér folyik az ereiben.
A kullancsok aktivitása már a kora tavaszi felmelegedéssel kezdődik és rendszerint az ősz végi fagyok beálltáig tart. Képesek hosszú ideig (hónapokig, akár évekig is) táplálkozás nélkül túlélni a természetben. Az avarban telelnek át, majd tavasszal újra táplálék után néznek, de a kifejlett kullancsalakok jelenlétével gyakorlatilag egész évben számolnunk kell. Közép-Európában a tengerszint feletti 700-1500 méter magasságig mindenhol megtalálhatók, nem csak az aljnövényzetben gazdag erdőkben, de a városi parkokban, kertekben, játszótereken, kutyafuttatókban is.
Az idén is megjelentek, alig egy héttel a hóolvadás után. A felnőtt állatoknak ilyenkor mindenek előtt táplálkozniuk kell, hogy azután több ezer petét rakjanak le (24 óra leforgása alatt akár több ezret!!) a kikelő lárvák pedig a laza talajból kibújva megkezdhessék hosszú, több évig tartó fejlődési ciklusukat.
Nemcsak a kifejlett kullancs, hanem
valamennyi mozgásra képes fejlődési alak szív vért. A rendkívül parányi, 0,5 mm-es lárvák, 1 mm-es nymhák gyakorlatilag láthatatlanok a kutyák, macskák sűrű szőrzetében, a kórokozókat azonban ugyanúgy terjesztik, mint a kifejlett példányok.

A kullancsok köztigazdájukat különböző speciális érzékszerveikkel találják meg. AHaller- féle szerv segítségével érzékelik a közelben lévő áldozat által kibocsátott hőt, szén-dioxidot, mechanikus rezgéseket és egyéb jeleket. Ennek a biokémiai radarnak a segítségével akár teljes sötétben is nagy biztonsággal megtalálják az áldozatukat, bár bizonyos kullancsfajoknak szemeik is vannak és látnak, ami szintén segít a préda becserkészésében.
Hátulsó lábaikkal a fák, bokrok leveleinek alján vagy a fűszálakon megkapaszkodnak és az itt haladó emberekre, állatokra másznak fel. A befúródás helyét egy olyan érzékszerv segítségével választják ki, amely érzékeli a bőr felszínéhez közel futó ereket. Az ideális hely kiválasztása után fűrésszerű alsó állkapcsukkal egyszerűen felvágják az áldozat bőrét, a befúródott szájszervüket pedig egy cementszerű anyaggal rögzítik.
Ebből a „cementdugóból” saját akaratából távozni tud a vérszívó, ha azonban húzni, tekergetni kezdjük, leginkább beleszakad.
A különböző típusú nyálmirigyekből a kullancs az előzőeken felül érzéstelenítő, véralvadást és gyulladást gátló hatású anyagokat is kibocsát. Így a
szúrás helye egyáltalán nem fáj, nem is viszket, így a kis vérszívók gyakorlatilag napokon keresztül, vagy akár egy hétnél is hosszabb ideig észrevétlenek maradnak és rendszeresen táplálkoznak. Miután a táplálkozást befejezték, egyszerűen lehullnak áldozatukról, és a már említettek szerint azonnal hozzálátnak, hogy több ezer petéjüket biztonságba helyezzék.
A „véradó” mindebből semmit nem vesz észre, de amúgy sem a vérveszteség okozza a fő problémát. A kullancsoknak közel
kétszáz fertőző betegség kórokozójának terjesztésében van szerepük. Kutya esetében a Babéziózis és a Lyme-kór jelentősége elsődleges fontosságú. A Magyarországon honos 42 fajból 6 veszélyezteti a háziállatokat (és az embert), kettő pedig kutyáinkat.
Amennyiben a kullancs fertőzött, a kórokozók átadása általában a vérszívás kezdetétől számított 24-48 óra múlva kezdődik. Addigra ugyanis a felszívott vér sejtes elemeit a kullancs kiszűri, a számára hasznosíthatatlan, tápanyagtól mentes vérsavót, és ezzel együtt a kórokozókat pedig elkezdi visszaereszteni az áldozatba.
A kullancs ürülékében is lehetnek kórokozók, melyek annak beszáradása után a porral együtt a levegőbe kerülhetnek, s így a közelben lévő ember vagy háziállat légúti fertőzést szenvedhet. A kullancs bőrsebbe került ürüléke is fertőzhet. Az elhalt kullancs testében élve maradnak a mikroorganizmusok, és a tetem porladása után is megvan a belégzéses fertőződés lehetősége, igy még az az állattartó épületek és a ritkán használt hétvégi bungalók takarítása során is fertőződhetünk. A természetben legelő birka, kecske, vagy tehén nyers tejének elfogyasztásakor is fertőződhetünk a kérődzőkbe juttatott kórokozótól. A kullancsok terjesztette kórokozókat hordozó erdei állatok testváladékaikkal szennyezik a növényzetet és a természetes vizeket, ahol közvetett úton mi is fertőződhetünk. A kullancs vagy ürüléke lenyelésével is bekövetkezhet a fertőződés, elsősorban kisgyermek és kutya esetében!

A kullancseltávolítás általános szabályai
A kullancsokat minél előbb el kell távolítani!
Soha ne használjunk kenőcsöt, alkoholt, vagy más, a kullancsot károsító anyagot.
Ne kenegessük, ne tekergessük, egyáltalán ne alkalmazzunk olyan módszert, ami a kullancsot öklendezésre készteti.
Lehetőleg ne nyomjuk szét, hiszen így a potrohában lévő esetleg fertőző váladékot a szúráskor keletkezett sebbe kenhetjük.
Lehetőleg
kullancs kiszedő csipesszel fogjuk meg, minél közelebb a bőrhöz, és lassan húzzuk ki, így elkerülhetjük hogy a szájszerve beszakadjon a bőrbe. Ha ez mégis megtörténik, nem kell pánikba esni, a fertőzést nem a bent maradt szájszerv okozza, és néhány nap múlva ez magától is kilökődik, akár egy pici tüske vagy szálka.

Hogyan védekezzünk?
Erre a legalkalmasabb készítmények azok, amelyek még
a csípés előtt elpusztítják a kullancsokat, és emellett hosszan tartó riasztó hatásuk is van.

A megelőzéssel és a védekezéssel kapcsolatban néhány tévhitet is el kell oszlatnunk.
100 %-os hatékonyságú szer nem létezik! Ezért, mielőtt olyan helyre mennénk, ahol fokozott a veszélye a kullancsok támadásának, érdemes állatorvos tanácsát kérni, ugyanis a kullancs riasztó készítmények akár kombinálhatók is egymással a nagyobb biztonság érdekében, de mielőtt a saját szakállunkra elkezdenénk mindenfélét a kutyára- macskára csöpögtetni, kérjük állatorvos tanácsát.
Egyébként is célszerű ezeket a készítményeket olyan helyen megvásárolni, (állatorvos, állatpatika) ahol szakképzett személyzet áll rendelkezésre, ha bármi kérdésünk lenne a hatékonyságukkal kapcsolatban.
Nincs olyan spot -on készítmény, amelyik a kullancsok ellen egy hónapnál tovább hatékony védelmet nyújtana! Sokakat az tart tévedésben, hogy ezek a bolhák ellen általában 2-3 hónapig hatásosak, de ez a kullancsokra nem érvényes! Tartuk be a használati utasításban foglaltakat, és még a hatás lejárta előtt ismételjük a kezelést!
A Lyme kór elleni vakcina NEM „kullancs elleni oltás”, vagyis csak egyféle betegség ellen véd. Nem tartja távol a kullancsokat, tehát ugyanúgy védenünk kell kedvencünket azok támadásai ellen.
12 hetes kor felett bármilyen életkorban, bármikor el lehet kezdeni az oltást. Az alapimmunitáshoz egyetlen oltás nem elég! 3-4 hét múlva ismételni kell, a továbbiakban pedig érdemes még a tavaszt megelőzően évente az ismétlő oltásokat beadatni.
A Lyme fertőzésen, vagy a Babesiosison átesett kutya nem lesz immunis ezekkel a betegségekkel szemben, vagyis élete folyamán újra, akár többször is elkaphatja a fertőzést.
A
Polybé, vagy egyéb B-vitamin kombinációt tartalmazó készítmények kullancsriasztó hatása egyáltalán nem bizonyított. Embereknél a nagy adagban adott B-vitaminok a verejtékmirigyeken keresztül valóban kiválasztódnak, de a kutyák és macskák esetében erről szó sincs. Arról nem is beszélve, hogy a kullancsok egész más szagokra érzékenyek, és egyáltalán nem biztos, hogy ami nekünk kellemetlen, az nekik is az. Ugyanez igaz a fokhagymára.
Azt már alig merem leírni, hogy a kutyasétáltatóban az egyik gazdi azt hallotta a másiktól, hogy a kullancs riasztókat nem szabad használni, mert a kutyák megvakulnak tőle…no comment.

Sok tulajdonos állítja, hogy az ő kutyájában -macskájában még soha nem volt kullancs, ezért úgy gondolja, nem is kell védekeznie, ez azonban súlyos tévedés! Mint arról korábban szó volt, a kullancsok fiatal fejlődési alakjai alig nagyobbak egy gombostűfejnél, és aki azt mondja, hogy ezeket észrevenné az állaton, annak nagyon jó szeme van, kedvence pedig nagyon szerencsés. (vagy mégsem?)

a dínó-kullancs