LYME-KÓR

Az északi féltekén a leggyakoribb ízeltlábúak által közvetített fertőző betegség, noha a kórokozó egyéb vérszívókból is kimutatható – csak kullancscsípés következtében jön létre. Vagyis közvetlenül a kutyánktól- macskánktól nem kapjuk el, ahhoz kell egy fertőzött kullancs.

Közép-Európa a legfertőzöttebb területek közé tartozik. A Lyme-betegség Magyarországon mindenütt megtalálható, százszor gyakoribb, mint az azonos kullancs által terjesztett, de csak gócokban előforduló agyvelőgyulladás.
A kórokozó egyes állatokban azok megbetegítése nélkül, élethossziglan megmarad. Ilyenek pl a vadon élő rágcsálók (egér, pocok), maguk a kullancsok és egyes madarak is.
A fertőzött állatok vérét szívva a kullancs maga is minden esetben fertőződik. A kullancsok a petéi, így a kikelő lárvák és a további fejlődési alakok is fertőzöttek maradnak.
Magyarországon évente 1000 körüli humán megbetegedést regisztrálnak. Valódi gyakoriságát a környező országok adatait is figyelembe véve ennek tízszeresére becsülhetjük.

Lyme kór kutyában

A Lyme-kór egy idült jellegű, több szervrendszert érintő betegség.
A fertőző kullancs szúrását követő néhány hét, hónap elteltével a belázasodó kutya általános tüneteket mutat:
kedvetlenség, étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, krónikus ízületgyulladás, testszerte nyirokcsomó megnagyobbodás, szőrhullás. Ízületgyulladást leggyakrabban az elülső végtagokon lehet észlelni, ilyenkor egyik-másik ízület megduzzadása, fájdalmassága észlelhető. Néhány hét múlva a tünetek enyhülnek vagy elmúlnak, esetenként azonban hetek, hónapok alatt idült sokízületi gyulladás alakul ki, a kutya sántít, nehezen, nem szívesen mozog. Előfordulnak vese- és szívelváltozások, ideggyulladások (következményes bénulások) is. Az ember és a beteg állatok legalább hat hétig tartó antibiotikum-kúrával eredményesen gyógyíthatók, ha a diagnózist hamar felállították, és a kezelést azonnal megkezdték. Elhanyagolt esetekben a betegség idültté válik, és ilyeneken az antibiotikum-kezelés már nem segít.
Szerencsére a Lyme kór ellen kutyáknak már létezik védőoltás. Az első oltást egy hónap múlva ismételni kell a teljes védettség kialakulásához, így érdemes az állatorvost felkeresni már a tavasz beköszönte előtt.
A Lyme vakcina
egy évig tartó védettséget biztosít, de csak a Lyme kór ellen!


A Lyme kór elleni vakcina
nem „kullancs elleni oltás”, vagyis csak egyféle betegség ellen véd. Nem tartja távol a kullancsokat, tehát ugyanúgy védenünk kell kedvencünket azok támadásai ellen.
12 hetes kor felett bármilyen életkorban, bármikor el lehet kezdeni az oltás. Az alapimmunitáshoz egyetlen oltás nem elég! 3-4 hét múlva ismételni kell, a továbbiakban pedig érdemes még a tavaszt megelőzően évente az ismétlő oltásokat beadatni.
A Lyme fertőzésen, vagy a Babesiosison átesett kutya nem lesz immunis ezekkel a betegségekkel szemben, vagyis újra elkaphatja a fertőzést.

A kullancsok támadása ellen továbbra is védekezni kell, hiszen terjesztenek még egy, a kutyákra nézve súlyos, olykor végzetes kórt is: a Babesiosist.