MIKROCHIP, ÁLLATÚTLEVÉL

Ma  Magyarországon valamennyi kutya mikrochippel történő egyedi azonosítása kötelező.

Törvényi szabályozás van arra vonatkozóan, hogy eladás és ajándékozás is csak megjelölés után történhet.

A mikrochip 15 számból álló számsorát minden állatorvosnak az országos ebnyilvántartásban kell a jelölést követő napon belül.

ÁLLATÚTLEVÉL az EU-ban egységes típusú, az állatorvosok állítják ki. Az állat adatait és oltásait rögzítjük benne. Az egyes országok külön előírásokat vezethetnek be az állatok beutaztatásával kapcsolatban. Érdemes utazás előtt mindig érdeklődni az adott ország sajátosságairól.UTLEVÉL

„Minden 2007. 12. 31 után született eb tartós egyedi azonosíthatóságát az állat tulajdonosa/ tartója az eb 3 hónapos életkorának betöltése után, legkésőbb az eb 6 hónapos korának eléréséig köteles mikrochip behelyezésével biztosítani.
Az 2007 december 31. előtt született eb tartós egyedi azonosíthatóságát az állat tulajdonosa/tartója köteles legkésőbb az eb 2010 évben esedékessé váló veszettség elleni védőoltásának beadásáig, illetve beadáskor mikrochip behelyezésével biztosítani.”

CHIP
A rendeletben említett mikrochip egy rizsszemnyi tárgy, melyet egyezményesen az állat nyakának bal oldalába helyezünk be. A behelyezés egy injekció beadásához hasonlítható és körülbelül annyi fájdalommal jár. A későbbiekben a kis szerkezet nem zavarja állatot. A mikrochip egy egyedi számot tartalmaz, mely csak az adott állathoz tartozik és chipleolvasóval tehetjük láthatóvá. Ebből a számsorból a tulajdonos is kap egy példányt és egyet beragasztuk az állat oltási könyvébe/útlevelébe is. A mikrochip száma, a tulajdonos és az állat adatai felkerülnek a petvetdata nevezetű adatbázisba. Ezt az oldalt tulajdonosok is látogathatják (www.petvetdata.hu). Itt a keresőbe mikrochip számát beírva leellenőrizhetik, hogy állatuk szerepel-e a rendszerben. Amennyiben a keresés eredményes, akkor megjelennek az állat alapvető adatai. További adatokhoz (pl. a tulajdonos adatai) csak az oldalra belépési jogosultsággal rendelkező állatorvosok férhetnek hozzá.

Mi történik, ha elvész a kutyám?
A chip mellé adunk egy bilétát, melyen az alábbi szöveg olvasható: Chipezve vagyok, vigyél állatorvoshoz! Így ha elkóborolt ebét valaki megfogja, észleli a bilétát(ezért érdemes mindig a kutyán tartani) és remélhetőleg elviszi a legközelebbi állatorvoshoz. Itt a chipet leolvasva az állatorvos saját kódjával belépve látni fogja a tulajdonos adatait, telefonszámát, így könnyedén fel tudja venni vele a kapcsolatot. Ha állata elvesztését közli állatorvosával, lehetőség van a petvetdatán ezt is jelezni, így ha az állatot állatorvoshoz viszik és leolvassák a chipet, a petvetdata adatlapján látható lesz az „Elveszett” felhívás is.

Mi történik, ha már van chip a kutyában?
Igényes tenyésztők, illetve állatmenhelyek csak olyan állatokat adnak ki, melyekbe előzetesen a saját állatorvosukkal tetettek mikrochipet. Ebben az esetben a petvetdatan a tenyésztő/menhely adatai szerepelnek. Az első állatorvosi látogatás alkalmával kérni kell az adatok módosítását, hogy probléma esetén az újdonsült gazdit értesítsék!