VÉDŐOLTÁSOK

  • mikor kell kezdeni a kiskutyák oltási programját? 6 hetesen!! Nem csak a fajtatiszta kutyákat kell 20150810_174009oltani! A keverékek is kutyák, ugyanúgy elkapják a fertőző vírusos betegségeket.
  • mikor kell oltani a cicámat? 12 hetes kortól. Egy parvovírus okozta hasmenéses betegség, a panleucopaenia végzetes lehet cicánkra. Védőoltással megelőzhetjük! Csipás gyenge macska úgynevezett macskanáthában szenved. Ez egy összetett kóroktanú betegség. Nehéz ellene igazán hatékonyan védekezni. Valamilyen szinten szinte valamennyi cicus átesik rajta. Ilyen esetben az immunrendszer erősítése javasolt.
  • mikor kell oltani a nyuszimat? 5 hetes kortól, évente egyszer, különben augusztusban sírás lesz a vége. A szúnyogok okozta myxomatosis nevű betegség gyógykezelése hatóságilag tilos és kezelésére gyógyszer nincs. Jobb megelőzni, mint elkapni.

 

Védőoltást csak egészséges állatnak adunk be. Minden vakcina gyengíti az immunrendszert, 5-7 napra lefoglalja, így csak egészséges szervezetnek érdemes beadni, aki rendes választ tud adni rá, hogy az oltás célját elérjük. Oltáskor mindig egy legyengített kórokozót vagy annak valamilyen alkotórészét juttatjuk a szervezetbe mintegy válaszreakcióra stimulálva azt. Oltások után enyhe láz, átmeneti étvágytalanság előfordulhat. Ha ez több napon át tart, azonnal forduljon állatorvosához.

Kölyköknél első oltás előtt mindig érdemes féregtelenítést végezni, hogy megfelelő immunválaszt adjanak az első vakcinázásra.

Ha egy állat allergiás a vakcinára, akkor az rendszerint oltás után 1-2 órán belül jelentkezik főleg a fej szöveteinek dagadásával. Jelentkezésekor azonnal forduljon állatorvosához. Amíg odaérnek kalcium injekciót vagy pezsgőtablettát lehet velük itatni illetve az Apis mellifica nevű homeopátiás gyógyszert feloldva itatni akár 2 percenként. Ha tudjuk, hogy allergiás reakciója volt egy adott vakcinára az állatnak, akkor a következő évben más gyártótól válasszunk vakcinát, ugyanis az esetek döntő többségében a vivőanyagra allergiás a szervezet Természetesen elő lehet készíteni oltás előtt és után az adott szervezetet megfelelő homeopátiás készítményekkel, nosodákkal, hogy ne alakuljon ki allergiás reakció. Beteg állat beoltása annak életébe kerülhet!